De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
Stationsweg 27
3362 HA Sliedrecht
0184 - 42 28 43 - info@destoffenkraam.nl

 
person
mb

Stoffenpraat! Woondeken

Geschreven door op 03-04-2024

Lekker warm op de bank tijdens de gure herfstdagen onder een leuke zelfgemaakte woondeken. Laat nu de kou maar komen!

Stof snijden

Om maatvast te kunnen snijden maak ik een vierkante mal van karton. Met een rolmes snijd ik langs de mal diverse vierkanten uit katoenen fleece. In mijn deken zitten 16 vierkanten van 33x33 cm in verschillende kleuren.

 

 

Aan elkaar stikken

Om een leuk effect te krijgen stik ik de blokken niet aan elkaar maar op elkaar. Ik leg ze ongeveer 5mm over elkaar heen en stik ze in het midden, dus 2 á 3mm vanaf de zichtbare snijkant. Het is wel belangrijk om te kijken welke kant van de stof rekbaar is, zodat alle blokken dezelfde kant op liggen.


Kunstleer

Met een rand biaisband maak ik het wat stoerder. Dit stik ik met mijn teflonvoetje rondom langs de deken. Ik leg het gewoon op de goede kant en stik het zichtbaar vast. Net voor de hoek stop ik met naaien, dan vouw ik het band terug en stik er een hoek in. Die knip ik kort af en dan naai ik het band de hoek om. Zo naai ik alle vier de hoeken.

Gebreide achterkant

Met de gebreide stof als achterkant wordt het een lekkere comfortabele woondeken. De genaaide lap leg ik op de gebreide lap waarbij de gebreide lap er aan alle kanten onder uitsteekt. Dan vouw ik de gebreide stof naar de genaaide stof en leg de knipkant onder het biaisband. Dan speld ik de hoeken erin. Dit doe ik eerst aan de goede kant zodat ik kan zien of het een haakse hoek is. Daarna zet ik aan allebei de kanten spelden over de andere spelden heen, hierbij steek ik door een enkele laag stof. Dan haal ik de eerste spelden er weer uit. Nu heb ik een schuine lijn van spelden. Deze vouw ik naar de andere kant dubbel (goede kanten op elkaar) en stik op deze lijn de haakse hoek in de gebreide stof. Aan beide kanten verdeel ik de stof naar de hoeken toe en keer de hoek om, nu heb ik een mooie haakse hoek.

    

Afwerking

Als alle hoeken klaar zijn stik ik het biaisband vast op de gebreide stof. Hierbij stik ik nogmaals over het eerste stiksel heen, zodat ik ook een dubbele stikrand aan de achterkant heb. Voor wat speelse accenten stik ik nog een rand biaisband rondom een vierkant. Ook zet ik een paar knopen door en door op de deken en maak ik met katoenen garen een paar kruissteken.

Het resultaat

Zelf vind ik het een leuke warme deken geworden, die je leuk in huis kunt leggen als decoratie maar waar je ook lekker onder kunt kruipen op de bank. En wat dacht je van een leuk ledikant of babydekentje. Als je de blokken iets kleiner maakt is dat ook heel leuk op deze manier.

  

Veel naaiplezier,

Yolanda van De Stoffenkraam

(Yolanda van den Herik, getrouwd, moeder van 3 jong volwassen kinderen, werkzaam bij De Stoffenkraam en bij Atelier Yanda)

Stoffenpraat! Woondeken - Stoffenpraat! Woondeken
  • Uitgebreid betaalgemak:
  • Ideal
  • PayPal
  • Mister Cash
  • Visa
  • Master Card
  • Maestro
  • Cash