De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
Stationsweg 27
3362 HA Sliedrecht
0184 - 42 28 43 - info@destoffenkraam.nl

 
person
mb

Stoffenpraat! “Vintage” jurkje

Geschreven door op 21-06-2018

Deze keer maak ik de Romina jurk uit de LMV editie 2018 in maat 36, wederom voor mijn dochter. Ze houd erg van retro, dit model en de stof (NB4665-023) passen daarbij. Ik combineer het met een rood/wit gestipt biaisband, dit versterkt het retro effect. Wil je dit leuke jurkje zelf gaan maken, adviseer ik je om een maat kleiner te nemen dan de gewenste maat, het jurkje valt namelijk erg groot. Doe je dit niet, of is hij dan nog steeds te groot, dan heb ik tips in dit blog gezet hoe je dit kunt verhelpen.

Starten

Het bovenvoor- en achterpand knip ik dubbel. Één bovenvoor- en achterpand heb ik verstevigd met vlieseline H200, alle marketingspunten geef ik aan met de uitwasbare Prym Textielstift. Ik werk volgens de werkbeschrijving, alles wat ik anders doe schrijf ik hier op.

Lusjes

Van biaisband maak ik de lusjes. Op 1/3 vouw ik het band naar binnen en dit stik ik met een rechte steek. De andere 1/3 vouw ik hieroverheen en stik het vast. Ik knip het band in 5 gelijke stukjes en speld ze op de rand van het rechter voorpand. 

  

 

Halslijn

Voor de retro look accentueer ik het voorpand en de halslijn met biaisband. Ik speld het band dubbelgevouwen over de lusjes op het voorpand en stik het vast. Het andere v.p. leg ik er met de goede kant op en stik zesamen vast. De voorpanden keer ik met de goede kant naar buiten en kijk of het een mooi recht biaisbandrandje is(nu kun je nog corrigeren). De naad knip ik af op 0.5cm, keer dit weer naar buiten om en strijk het plat. Het andere v.p. maak ik zonder de lusjes. Op het achterpand langs de schouder en de hals stik ik ook een dubbel gevouwen biaisbandje. De ingerimpelde schouder speld ik op het achterpand en het dubbele achterpand speld ik met de halslijn en schouders op elkaar. Net naast het stiksel waarmee het biaisband is vastgestikt naai ik de achterpanden op elkaar. De naad knip ik af op 0,5 cm en keer deze naar de goede kant en strijk hem plat.

   

 

Knoopjes

Met knoopjes van prym maak ik van dezelfde stof als de jurk knoopjes en naai ze vast. Dit zorgt voor een leuk extra detail. Als je de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgt gaat dit heel makkelijk.

  

 

Mouwen

Onderaan de mouwen speld en stik ik op 0,4cm van de onderkant en op 3 cm van de onderkant de plooien vast met een hulpstiksel. De onderkant van de mouw meet ik op en op dezelfde lengte stik ik een biaisbandje aan elkaar en strijk de stiknaad open. Ik speld de naad van het bandje op de naad van de mouw aan de verkeerde kant en stik het vast. Het biaisband vouw ik naar de goedekant en stik het smal op de kant door, hierna verwijder ik de hulpstiksels.
Nadat ik de mouwen had ingezet vonden mijn dochter en ik de mouwkop veel te hoog, daarom heb ik de mouwkop met 4 cm verlaagd en er opnieuw ingezet.

    

 

De zoom

Maak de jurk verder volgens de werkinstructie. De onderkant van de jurk werk ik ook af met een biaisbandje, dit doe ik op een andere manier dan bij de mouw, zo kun je zelf uitproberen wat jij een prettige manier vind om met biaisband te werken. Het biaisband speld ik, met een cm dubbel gevouwen, ter hoogte van de zijnaad aan de goed kant vast. Ik begin gewoon met vast stikken en als ik weer bij het begin ben stik ik 2 cm overlappend door.( foto ) Nu vouw ik het band naar binnen om en stik op de goede kant net naast het band(je stikt eigenlijk in de naad) door. ( foto ) De jurk is klaar, maar valt erg groot. Daarom heb ik de taille aan beide zijden 3 cm ingenomen uitlopend naar de onderkant en inlopend naar het armsgat!

  

 

Ceintuurtje

Om de vintage look af te maken heb ik een bijpassend ceintuurtje gemaakt. Het biaisband heb ik verstevigd met tasversteviging(op maatgeknipt en vastgestreken).(Foto) Langs het verstevigde biaisband stik ik rood paspelband aan beide kanten.(foto) Aan de andere kant stik ik nu ook baisband, smal op de kant, want dit word de goede kant van de ceintuur. (Foto) In het paspelband zit dik koord, dit trek ik er ongeveer 1,5 cm uit en knip het af (foto). Nu kan ik het omvouwen en afwerken. Het ceintuurtje wordt niet verstelbaar, daarom stik ik aan beide uiteinden een stukje elastiek, waar ik het paspelband overheen vouw. (Foto)

   

 

Sluiting

Een bikinisluiting van prym wordt de sluiting. Een uiteinde van het elastiek vouw ik om een kant van de sluiting heen en stik dit met een vierkantje met kruisje vast.(foto) Nu meet ik de juiste lengte, met de sluiting dicht, af en speld en stik de andere kant ook vast.

  

 

Eindresultaat

Uiteindelijk, na een aantal aanpassingen ten opzichte van het patroon zijn wij blij met het resultaat. Een heerlijk luchtig “vintage” zomerjurkje! Maar, een goede leer voor de volgende keer: het patroon goed nameten...

Veel naaiplezier, Yolanda van De Stoffenkraam

(Yolanda van den Herik, getrouwd, moeder van 3 jong volwassen kinderen, werkzaam bij De Stoffenkraam en bij Atelier Yanda)

Stoffenpraat! “Vintage” jurkje - Stoffenpraat! “Vintage” jurkje
  • Uitgebreid betaalgemak:
  • Ideal
  • PayPal
  • Mister Cash
  • Visa
  • Master Card
  • Maestro
  • Cash