De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
Stationsweg 27
3362 HA Sliedrecht
0184 - 42 28 43 - info@destoffenkraam.nl

 
person
mb

Stoffenpraat! Tas van kurk

Geschreven door op 23-07-2018

Boodschappentassen heb je nooit teveel. Vandaar een tas met een eenvoudig patroon dat ik zelf heb getekend.  Gemaakt met kurk, kunstleer, keperband, plakkatoen, metalen ogen en een grote knoop als sluiting.

Patroon tekenen

Op patroontekenpapier met ruitjes teken ik het patroon. Ik wil een boodschappentas die ruim maar tegelijkertijd niet te groot is, zodat je hem ook gewoon over je schouder kunt dragen. Met de gekozen afmetingen lukt dat perfect. Op de foto van het patroon heb ik de maten in centimeters aangegeven. Het middenstuk is een extra patroondeel.

 


Patroon uitsnijden

Voor ik het patroon ga uitsnijden verstevig ik zowel het kurk als het kunstleer met plakkatoen, hierdoor wordt het kurk steviger en krijgt het een zwarte binnenkant. Bij het kunstleer gaat ook de rek eruit. Zowel het kurk als het kunstleer snij ik met een snijmes, op die manier kan ik precies langs het patroon snijden. Het volledige patroon snij ik uit in kurk. Het middenstuk snij ik uit kunstleer. Voor de bovenkant snij ik nog 2 rechte stroken kunstleer van 7x45 cm en 2 vierkantjes van 6x6 cm.

 

 

  

Voorbereidingen

Om de tas iets steviger te maken gebruik ik extra sterk garen van Gutermann. Op de spoel gebruik ik gewoon garen met een microtex naald. Als eerste naai ik het onderstuk van kunstleer op het middenstuk van het kurken tasdeel. Dan stik ik de strook kunstleer aan de binnenkant op 1,5 cm vanaf de bovenkant vast (goede kant leer op verkeerde kant kurk). Nu sla ik de strook naar buiten om en stik hem op de goede kant door. Ik knip een stuk keperband van 56 cm lang en stik dit dubbel. De vierkantjes stik ik in het midden 2,5 cm onder de strook leer rondom vast. Hierbij stik ik bij een vierkantje de reep keperband ertussenuit. In het midden van het kurk stik ik het kunstleren middenstuk vast, zo wordt de onderkant van de tas extra stevig. 

   

 

 

Open ringen inslaan

Om de ringen goed te plaatsen teken ik met kleermakerskrijt een kruis op het middelpunt. Hier geef ik met de schaar (kruislings) knipjes in en daarna knip ik er een rondje van 1cm uit. Ik plaats de ring die aan de buitenkant komt in de opening, leg hem op het metalen rondje en leg de andere helft van de ring erop. Nu plaats ik het metalen gedeelte van het blauwe hulpstukje precies in de ring en sla er voorzichtig (met een hamer) meerdere keren op totdat de ring goed vast zit.

   
   

Tashengsels

Van het keperband knip ik 2 stukken van 130 cm lang af. Door 2 ringen, aan een zijde van het patroon, rijg ik het keperband tot een dubbel hengsel. Aan de bovenkant laat ik het band 6 cm overlappen en stik ik het in het midden met een kruis goed vast. Daarna knip ik de uiteinden weg. Van het kurk knip ik 2 stukjes van 10x7 cm. Deze vouw ik dubbel, met de verkeerde kanten op elkaar om het hengsel heen en stik het op de goede kant door.

Knoop aanzetten

De grote knoop bevestig ik zonder naald en draad, in het midden van het kunstleren vierkantje zonder keperband. Op de achterkant van de verpakking staat precies hoe dit werkt. Het is heel eenvoudig en erg sterk, daarom kies ik voor deze manier.

  

Tas in elkaar zetten

Nu sluit ik eerst de zijnaden van de tas, door ze met de goede kanten op elkaar te stikken. Hierbij is het belangrijk om het kunstleer zowel boven als onder zo goed mogelijk te laten doorlopen. De zij-onderkanten leg ik met de goede kanten op elkaar (met het zijstiksel in het midden) en stik het met het zijstiksel opengevouwen goed vast. Ik keer de tas met de goede kant naar buiten, duw de onderkant goed en de tas is klaar!

  

 

Het resultaat:     

  

  

Veel naaiplezier,

Yolanda van De Stoffenkraam

(Yolanda van den Herik, getrouwd, moeder van 3 jong volwassen kinderen, werkzaam bij De Stoffenkraam en bij Atelier Yanda)

Stoffenpraat! Tas van kurk - Stoffenpraat! Tas van kurk
  • Uitgebreid betaalgemak:
  • Ideal
  • PayPal
  • Mister Cash
  • Visa
  • Master Card
  • Maestro
  • Cash