De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
Stationsweg 27
3362 HA Sliedrecht
0184 - 42 28 43 - info@destoffenkraam.nl

 
person
mb

Stoffenpraat! Makkelijk vakantierokje

Geschreven door op 11-07-2018

Het is bijna vakantie en wat is er nu leuker dan nog snel een vakantierokje te maken. Ik maak een rokje voor Isa, de dochter van een collega. Met haar eigen maten maak ik een eenvoudig patroontje, heel gemakkelijk! Dus wie weet, maak je er wel meer dan een, ik in ieder geval wel.

Patroon tekenen

Voor het patroon meet ik de taille- en de heupwijdte op en de gewenste lengte.

De taille is 52cm, de heupwijdte 61cm en de roklengte 30cm.  Bij de taille wijdte tel ik 4cm op, dat deel ik door 4.  Dus:  52 + 4 : 4 = 16cm. Dit word de taillewijdte van het patroon. 

Op patroonpapier teken ik een verticale lijn van 30cm met daaraan 4 horizontale strepen met steeds 10cm ertussen. De bovenste lijn word 15cm, de lijn daaronder 17cm (15+2), de lijn daaronder 19cm (17+2) en de onderste lijn 21cm (19+2). Nu verbind ik de bovenste lijn met de onderste lijn en is het patroon al klaar.

Stof knippen

Omdat ik het patroontje 2x dubbel nodig heb verleg ik de stofvouw. Dit doe ik door de stof open te vouwen en de zelfkant tegen de midden-vouw aan te leggen. Nu kan ik het patroon 2x dubbel uitknippen. Voor het naaien werk ik alle naden af. Tijdens het locken merk ik dat de stof snel rafelt, daarom strijk ik alsnog naadband op de randen.

In elkaar zetten

Met de goede kanten op elkaar stik ik de zijnaden en strijk ze open. Voor de tailleband gebruik ik een leuke contrasterende boordstof. Ik meet de boordstof af op de lengte van de taille van het rokje. Met de goede kanten op elkaar stik ik de zijnaad van het boord maar hou 3cm open. Met de verkeerde kanten op elkaar dubbelgevouwen stik ik het boord op de goede kant aan de taille van het rokje.

Elastiek op taille lengte rijg ik door de boord en stik het daarna goed op elkaar vast. Aan de onderkant strijk ik eerst de zoom in de rok en daarna stik deze op de goede kant met een sierstiksel.

   

 

Vakantie outfit

Om er een leuke vakantie outfit van te maken maakte ik shirtje nr 16 uit Knippie nr 3 2018. De legging tekende ik na van een goed passende legging van Isa.  In plaats van 2 stoffen zoals in de Knippie gebruikte ik maar een stofje. Langs de hals heb ik hetzelfde boord gebruikt als aan het rokje, maar nu enkel, dus niet dubbel gevouwen.  Voor nog meer contrast heb ik rekbaar paspelband en bolletjes band gebruikt. Van de stof van het rokje maakte ik een “”cactus merkje”. Door dit soort details maak je een outfit helemaal af.

    

 

Resultaat

Zoals je ziet ziet Isa er schattig maar stoer uit in haar vakantie outfit! 

  

 

Veel naaiplezier, Yolanda van De Stoffenkraam

(Yolanda van den Herik, getrouwd, moeder van 3 jong volwassen kinderen, werkzaam bij De Stoffenkraam en bij Atelier Yanda)

Stoffenpraat! Makkelijk vakantierokje - Stoffenpraat! Makkelijk vakantierokje
  • Uitgebreid betaalgemak:
  • Ideal
  • PayPal
  • Mister Cash
  • Visa
  • Master Card
  • Maestro
  • Cash