De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
Stationsweg 27
3362 HA Sliedrecht
0184 - 42 28 43 - info@destoffenkraam.nl

 
person
mb

Stoffenpraat! Kussens

Geschreven door op 12-12-2018

Leuke ideetjes om kussens te maken voor jezelf, of als origineel cadeau.

Voorbereiden

Laatst vond ik bij de kringloopwinkel twee mooie winterse borduurwerkjes, daar zag ik direct iets leuks in. Ik heb ze uit de lijstjes gehaald en gewassen, gestreken, recht geknipt en langs de randen uitgerafeld.

   

 

Maken

Op gekookte wol stik ik de borduurwerkjes rondom vast met een mooi bandje, zo zit er weer “een lijstje” om. Het bandje vouw ik tijdens het stikken in een rechte hoek om en stik deze vast. Met hetzelfde bandje maak ik knooplussen en stik deze onder het band uit op de achterzijde van de kussenhoezen.
Het ene hoesje stik ik door met 1,5 cm naad aan de buitenzijde, bij de andere doe ik dit alleen aan de zijkanten met een mooi sierstiksel. Deze stof rafelt niet zodat je de naden zichtbaar aan de buitenkant kunt gebruiken.

   

Rendieren

Zoals zo vaak komt er tijdens het maken een volgend idee bij mij naar boven: kussenhoesjes met rendieren. Op internet een paar afbeeldingen gezocht en op A4 formaat uitgeprint. Van de woondeken had ik nog wat vierkantjes over, daarvan leg ik er 2 in verschillende kleuren op elkaar in dezelfde rekrichting en speld hierop de rendierafbeelding goed vast.

   

Afbeelding maken

Met een gewone stiksteek naai ik rondom de rendierafbeelding helemaal vast, gewoon door het papier heen. Na het stikken kan ik het papier gemakkelijk verwijderen, dit moet wel met beleid, anders beschadigd het stiksel.
Met een klein schaartje knip ik nu vlak langs het stiksel de afbeeldingen uit, dit kan dus alleen met een stof die niet rafelt. Hier maak ik ook weer een paar kussenhoesjes mee.

   

Het resultaat

De hoesjes kunnen goed met elkaar gecombineerd worden en staan ook na de feestdagen nog gezellig in huis. Uiteraard kun je op deze manier ook hele andere winterse afbeeldingen maken, zoals een kerstboom, kerstklokken of een sneeuwpop. Dus gebruik je fantasie en kruip lekker achter je naaimachine.

   

Veel naaiplezier,

Yolanda van De Stoffenkraam

(Yolanda van den Herik, getrouwd, moeder van 3 jong volwassen kinderen, werkzaam bij De Stoffenkraam en bij Atelier Yanda)

Stoffenpraat! Kussens - Stoffenpraat! Kussens
  • Uitgebreid betaalgemak:
  • Ideal
  • PayPal
  • Mister Cash
  • Visa
  • Master Card
  • Maestro
  • Cash