De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
Stationsweg 27
3362 HA Sliedrecht
0184 - 42 28 43 - info@destoffenkraam.nl

 
person
mb

Stoffenpraat! Galajurk voor Lotte

Geschreven door op 25-01-2019

Een galajurk voor een speciale gelegenheid.

  

Stof en patroon
Samen met Lotte heb ik de stof uitgezocht, stretchsatijn voor de basisjurk, kant voor het bovenstukje en fijne stretchtule voor over het rokgedeelte. 

Samen met haar moeder had ze wat voorbeelden uitgezocht op internet. Er zijn helaas geen galajurk patronen te vinden in kindermaten. Uiteindelijk hebben we 2 damespatronen gevonden en daarvan heb ik een combinatie gemaakt.
Als eerste heb ik Lotte’s maten opgemeten. Ik heb gewerkt met (te) grote dames patronen gebruikt en daarom is dat erg belangrijk.
Nadat ik de patroondelen heb overgenomen heb ik alles nagemeten en gecorrigeerd met de juiste maten.

     

 

Starten

Het bovenlijfje van de jurk bestaat uit 2 delen, een hemdje met spaghetti bandjes  en een kantenlijfje met mouwtjes. Ik heb een smal reepje stof, iets langer dan de reep stof voor de bandjes, bovenaan vast gestikt. Daarna heb ik de reep met de goede kanten op elkaar dicht gestikt, zonder het reepje stof in het midden mee te stikken. Door voorzichtig aan de onderkant aan het reepje stof te trekken kan ik de bandjes keren. Nu strijk ik het netjes plat en zijn ze klaar voor gebruik.

Bovenlijfje

Het bovenlijfje heb ik dubbel geknipt en zet ik  2 maal in elkaar. Met de goede kanten op elkaar naai ik de bovenkant van het lijfje dicht, hierbij stik ik aan de voorkant de bandjes er tussenuit en aan de achterkant houd ik de ruimte waar de bandjes moeten komen open. Het kanten bovenstukje zet ik ook in elkaar maar werk ik nog niet af.

De rok

De rok is ‘klokkend’ en bestaat uit 2 delen; de onderrok van satijn en de bovenrok van tule.
De bovenrok heb ik naar onder toe wijder geknipt. Vanaf de taille naar de onderkant heb ik de rok 15 cm verbreed aan de zijnaad. Hierdoor valt hij net iets klokkender over het satijn heen. Nadat ik bij beide rokken de zijnaden heb stikt zet ik ze samen aan het satijnen bovenlijfje. Het kanten bovenlijfje stik ik nog niet mee.

Passen

Nu ga ik naar Lotte om te kijken of de jurk past. Met moeite kan ze hem over haar hoofd aantrekken, maar hij zit goed. We kijken hoelang de spaghettibandjes moeten worden en of het kanten bovenstukje los of vast moet. Gelukkig zijn er qua maat geen aanpassingen nodig, alleen een blinderits in de zijnaad zodat hij gemakkelijker aan en uit kan. En Lotte wil graag een tweede laagje tule over de rok zodat hij iets voller wordt.

Aanpassen

He bovenlijfje torn ik voorzichtig los van de rok en een stuk van de zijnaad van zowel de rok als het bovenlijfje maak ik open. Ook maak ik een extra tule rok. Het kanten bovenlijfje werk ik netjes af met satijnen biaisband rond de hals en de mouwtjes. Dit stik aan de goede kant vast, vouw het twee derde deel naar binnen en stik het vervolgens aan de goede kant net naast het band, op het kant vast. Nu zit het wel vast maar zie je geen stiksel op het satijn. De 3 rokdelen stik ik samen vast aan de 2 bovenlijfjes.

 

Blinde rits
De blinde rits zet ik in de zijnaad, hierbij stik ik met mijn ritsvoetje dicht op de tandjes. Als de rits erin zit controleer ik of hij goed open en dicht kan. Dit gaat in de taille bijna niet, hier zit natuurlijk een dikker stukje van de naad, daarom stik ik hier nogmaals maar nu iets verder van de tandjes af. Het oude stiksel haal ik los, nu sluit hij gelukkig wel goed.

  

Lengte afmeten

Om de juiste lengte te bepalen passen we de jurk nog een keer, gelukkig zit hij nu helemaal netjes en is Lotte er blij mee. De lengte speld ik rondom vast. Met kleermakerskrijt teken ik de lengte vloeiend af zodat de spelden eruit kunnen. Net naast het kleermakerskrijt lock ik de satijnen rok af en stik dit om. De tule rokdelen knip ik een centimeter langer dan de satijnen rok, dit doe ik door de jurk op tafel uit te spreiden en de rokdelen een voor een te knippen.

Het resultaat

Zoals sommige van jullie wel weten is Lotte van Drunen#101 dit jaar Nederlands jeugdkampioen motorcross kleine wielen 65cc geworden. Voor deze prestatie is ze gehuldigd tijdens een sportersgala. Hiervoor had ze een galajurk nodig en die mocht ik voor haar maken.

Voor het in en uit de auto stappen maakte nog ik een bijpassende omslagdoek.
Lotte was gelukkig erg blij met de jurk en ze zag er stralend uit op het podium!

   

 

Veel naaiplezier,

Yolanda van De Stoffenkraam

(Yolanda van den Herik, getrouwd, moeder van 3 jong volwassen kinderen, werkzaam bij De Stoffenkraam en bij Atelier Yanda)

 

Stoffenpraat! Galajurk voor Lotte - Stoffenpraat! Galajurk voor Lotte
  • Uitgebreid betaalgemak:
  • Ideal
  • PayPal
  • Mister Cash
  • Visa
  • Master Card
  • Maestro
  • Cash