De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
De Stoffenkraam (J.L. van Drunen)
Stationsweg 27
3362 HA Sliedrecht
0184 - 42 28 43 - info@destoffenkraam.nl

 
person
mb

Stoffenpraat! Babyhoekje

Geschreven door op 13-06-2018

We hebben een babyhoekje in de winkel waar we met verschillende collega’s dingen voor maken ter inspiratie.

Ik maakte een hoes voor het aankleedkussen, met bijpassend mandje.

 

 

Biaisband

Knip repen stof van 5 cm breed, schuin uit de stof. Dit is belangrijk voor de rekbaarheid. Door meerdere repen aan elkaar te stikken creëer je voldoende lengte.

De schuine reep stof trek ik door de biaisbandmaker heen en ik strijk het band tegelijkertijd plat: biaisband!

Patroon maken

Voor de hoes maak ik zelf een patroon. Ik meet de korte kant van het kussen op, 43 cm, de zijhoogte is 9 cm en in het midden is hij 3 cm dik. Dit teken ik op patroontekenpapier en geef aan waar het midden is. De bovenzijde van het kussen bestaat uit drie delen; 2 schuine en het vlakke deel in het midden.

Nu middenstuk is 19 cm. Dit deel ik door 2. Vanuit het midden meet ik 9,5 cm naar links en naar rechts (totaal 19 cm) en teken hier een horizontale lijn op 3 cm hoogte. Nu verbind ik de bovenkant van de zijlijn met de middenlijn aan beide zijden, dit is het zijpatroondeel.

De lengte van het kussen is 67 cm. Voor de omtrek van het kussen meet ik van zijkant naar zijkant, aan de onderkant laat ik de stof aan beide kanten 12cm doorlopen, dus dat komt er ook bij. Totaal kom ik uit op 12 cm onder + 9 cm hoogte + 13 cm + 19 midden + 13 + 9 + 12 = 87cm.


Stof verdelen

Rondom het kussen heb ik een lap nodig van 69*87 (voor alle naden reken ik 1 cm) die maak ik uit de verschillende stoffen.

Uit het wafelkatoen knip ik 2 stukken (voor de zij- en onderkant) van 25x69cm, uit de katoenen fleece 2 stukken (voor de banen naast het middenstuk) van 13x69 cm) en uit wafelsterrenstof 1 maal 21x69 cm voor het middenstuk. Het zijpatroondeel knip ik 2 maal uit de wafelsterren stof.

Het middenstuk

Het biaisband naai ik dubbel gevouwen op beide lange kanten van de katoenen fleece. De sterrenstof leg ik met de goede kant erop en ik stik het band ertussenuit. Smal op de kant stik ik door op de stof (niet op het band ). Zo zet ik alle lange delen aan elkaar.

Pipingband maken

Ik leg een stuk koord van 4 mm in het midden van het biaisband. Door dicht langs het koord te stikken, met een ritsvoetje, ontstaat er pipingband.

Pipingband verwerken

Rondom het zijdeel stik ik het pipingband, met het koord naar binnen toe, vast. Aan de onderkant ligt het band over elkaar heen. Het koord trek ik een stukje naar buiten en knip ik af, zowel aan het begin als aan het eindpunt. Dan speld ik het band, zonder het koord, over elkaar heen.

De hoes

Het midden van het zijstuk en het middenstuk markeer ik met een speld. Dan leg ik beide delen met de goede kanten en de spelden op elkaar. Ik speld het middenstuk rondom het zijstuk en naai met het ritsvoetje dicht langs het pipingband. Ik controleer aan de goede kant of ik dicht genoeg langs het band hebt gestikt. Waar nodig markeer ik met een speld en stik het iets dichter langs het band nogmaals door. De binnenkant werk ik af met de lockmachine.

 

De onderkant

Met een brede zigzagsteek naai ik ruche elastiek aan beide lange kanten vast. Tijdens het naaien trek ik aan het elastiek (dus niet aan de stof) zodat het goed uitgerekt wordt vastgestikt. Zo blijft de hoes goed om het kussen zitten.

Mandje

Ik teken een cirkel (een ovaal kan natuurlijk ook) met een doorsnede van 25 cm op patroontekenpapier. Het meetlint leg ik rondom de cirkel, nu weet ik hoelang (cm) de reep stof voor de opstaande kant moet zijn (plus naden). Mijn mandje wordt 25cm hoog. Aan de bovenkant wil ik een rand van 5cm omvouwen, dus komt er nog 5 cm bij.

Op patroontekenpapier teken ik de lengte en de hoogte. Uit wafelkatoen en sterrenwafel knip ik de patroondelen. Het lange patroondeel knip ik ook uit fiberfill (180 grams) en het ronde patroondeel uit plakkatoen en dat strijk ik op de sterrenwafel.

Het fiberfill stik ik langs de kant op de sterrenwafel. De korte kanten van de sterrenwafel stik ik dicht en strijk ik open. Ik verdeel de cirkel in 4-en en zet op ieder 4e deel een speld, hiertussen zet ik nog 4 spelden. De lange dicht gestikte rand verdeel ik ook in 8 gelijke delen en markeer ze met een speld. Dit doe ik ook met de gewone wafelkatoen zonder fiberfill.

In elkaar zetten

Door de spelden van de cirkel en bovenkant op elkaar vast te zetten en aan elkaar stikken ontstaat er een mandje. Dit doe ik met beide stoffen. De ronde naden knip ik af op 0,5 cm. Nu leg beide mandjes met de goede kanten op elkaar en stik de bovenrand, op 10 cm na, dicht. Door de opening van 10 cm keer ik de stofjes weer met de goede kant naar buiten en leg ze in elkaar. De opening van 10 cm naai ik met de hand dicht. Op 5 cm vanaf de bovenrand maak ik nog een stiklijn, hierna vouw ik de rand om.


Afwerken

Met de hand naai ik er nog een leuk merkje op. Rondom een aantal sterren maak ik met een rijgnaald en een dubbele draad (Catona) een grove rijgsteek. Door de draad aan het begin en eind wat langer te laten kan ik ze samen dichtknopen. Ik knip de draden op 1,5cm af en laat dit zo hangen.

Het eindresultaat

Ik heb er ook een kleiner mandje met een gehaakt randje bijgemaakt.

 

 

Veel succes met creëren en experimenteren en bovenal veel naaiplezier!

Groetjes, Yolanda van De Stoffenkraam
(Yolanda van den Herik, getrouwd, moeder van 3 jong volwassen kinderen, werkzaam bij De Stoffenkraam en bij Atelier Yanda)

Stoffenpraat! Babyhoekje - Stoffenpraat! Babyhoekje
  • Uitgebreid betaalgemak:
  • Ideal
  • PayPal
  • Mister Cash
  • Visa
  • Master Card
  • Maestro
  • Cash